Handelsbetingelser

Feltbog for madnørder

Danmark er et stort tagselvbord af skønne urter, lækre svampe, vitaminspækkede bær og alt godt fra havet.

I årtusinder har vi mennesker været samlere, og viden om spiselige ting fra naturen er som det mest naturlige blevet overleveret fra generation til generation. Stenalderfolket spiste østers i store mænger, vikingerne bryggede mjød på mjødurt, og måske samlede dine oldeforældre agern som kaffeerstatning under 2. verdenskrig. 

For mange er den viden mistet. Måske var det minderne fra de fattige år efter krigen, hvor det for mange var nødvendigt at søge mad i naturen, der har fået generationer til at vende sig fra sankningen? Udviklingen er jo helt naturlig. Industrialiseringen og supermarkedernes bugnende udvalg gør i hvert fald, at naturens eget fødevarelager ikke længere er en nødvendig del af vores adfærd i vores eget køkken. 

Faktum er, at megen viden er gået tabt. Og at mange rigtig gerne vil ud i naturen igen og genopdage lægekoklearens smag af peberrod, enkelheden i at tilberede søsnegle, eller ædelgranens strejf af appelsin. 

Og det synes vi er en rigtig god ide. Ikke kun fordi vores hjerner er bygget til at sanke: hver gang vi finder det, vi søger, belønner hjernen os med et skud af endorfiner, hvilket i sig selv er en herlig ekstra gevinst. Men også fordi vi har så mange smagsnuancer lige uden for vinduet, som mange tror, at vi er nødt til at importere fra den anden side af jorden. Der er for eksempel ingen grund til at hente eksotiske krydderier fra østen, når vi kan finde noter af vanille og lakrids i roden på bregnen engel­sød, og smagen af kanel i festgræs i vores egen baghave. 

Vi har med disse felt-kogebøger forsøgt at gøre det nemt, trygt og overskueligt for jer, der gerne vil i gang med eller gå videre med at opdage Danmarks spiselige natur. 

Bøgerne er delt ind i årstider. Der er altså altid noget at hente, ligegyldigt hvornår I får lyst til en sanketur. Mange forbinder sommer og efterår med de tidspunkter, hvor naturen har noget at byde på i form at spiselige afgrøder. Vi vil gerne vise, at der også er masser at komme efter både vinter og tidligt forår. Efter hver opskrift, der er til 4 personer, er der billeder og beskrivelser af de urter, der er med i opskriften. På den måde bliver det nemmere for jer at finde råvarerne ude i naturen. Når en urt går igen i flere opskrifter, henvises der til den side, hvor urten først er omtalt. For hver årstid er der et kort, hvor man kan se, i hvilket område, tingene findes. Dog ikke med koordinater. Der må jo stadig godt være lidt jagt over det.

Vi kan naturligvis ikke garantere, at der er spirer af ramsløg i januar, hvis jorden er bundfrossen af Kong Vinter. Eller at der netop på jeres tur ved fjorden dukker søsalat op i vandkanten, eller at kantareller pibler frem på skovstien, hvis sommeren er knastør. Så brug bøgerne som inspiration til, hvad der kan lade sig gøre. Saml tang, når I kommer forbi det, og tør det til senere brug. Pluk kantarellerne og frys dem ned, og erstat ramsløget med forårsløg fra Brugsen, hvis ikke frosten har sluppet jorden.

Vores ærinde er at give jer mod på at gå på opdagelse i Danmark og blive nysgerrige på de smage, der findes her. Kombinér eventuelt retter fra kogebogen med de retter, I normalt serverer. 

Ideen til bøgerne opstod, fordi vi savnede at komme mere ud i naturen og savnede at lege med de forskellige smage i forskellige opskrifter.

Vi gik i et slags smagslaboratorium, hvor vi eksperimenterede med de råvarer naturen tilbød på de forskellige tidspunkter af året. Og her har I resultatet. God fornøjelse og velbekomme!